Happy New Year Everyone! 30 неща, които да спрете да си причинявате

[Bulgarian Version. English version in the next post]

30 неща, които да спрете да си причинявате

Когато спрете да преследвате погрешните неща, правилните ще имат шанса да ви достигнат.

Както казва Мария Робинсън, “Никой не може да се върне и да започне отначало, но всеки може да започне днес и да създаде нов край.” Нищо не е по-близо до истината. Но преди да стартирате този процес на трансформация, трябва да престанете да правите нещата, които ви пречат и ви спират.
Ето няколко препоръки:

1. Спрете да прекарвате време с погрешните хора. Животът е твърде кратък, за да го споделяте с личности, които сякаш изсмукват живеца от вас. Ако някой ви иска край себе си, ще направи място за вас. Не е нужно да се борите за кътче в сърцето му. Никога, никога не се натрапвайте или доказвайте на някого, който нееднократно е пропуснал да забележи качествата ви. И запомнете – не хората, които са до вас, когато сте на върха, са вашите приятели, а тези, които не ви изоставят дори когато сте на дъното.

2. Спрете да бягате от проблемите си. Изправете се лице в лице с тях. Няма да е лесно. Няма нито един човек на света, който е способен с лекота да се справя с всеки удар на съдбата и всяко предизвикателство. От нас не се очаква да имаме свръхсили и да разрешаваме проблеми от раз. Не сме създадени за това. Всъщност, създадени сме така, че да се разстройваме, натъжаваме, да се спъваме и да падаме и да се оставяме да ни наранят. Защото такъв е смисълът на живота – да се изправяме срещу трудностите, да се учим, да се адаптираме и да намираме решения с течение на времето. Точно това ни прави хората, които сме.

3. Спрете да лъжете себе си. Можете да излъжете всеки друг на света, но не и себе си. Животът ни става по-добър само когато поемаме рискове, а първият и най-трудният, който трябва да приемем, е да бъдем честни със себе си. Прочетете “Изкуството да бъдеш бог” от Морган Скот Пек.

4. Спрете да пренебрегвате собствените си желания. Едно от най-болезнените неща е да загубиш себе си, докато обичаш някой друг и забравяш, че самият ти си безценен. Да, помагайте на другите. Но помагайте и на себе си. Ако някога ще има подходящ момент да следвате страстта си и да правите нещо, което е важно за вас – този момент е СЕГА.

5. Спрете да се опитвате да сте някой друг. Може би най-голямото предизвикателство е да запазите собствената си идентичност в свят, който всячески се старае да ви уеднакви с останалите. Винаги ще има някой по-красив, по-умен, по-млад от вас, но никой не може да бъде ВАС. Не се променяйте, за да се харесате. Бъдете себе си и правилните за вас хора ще ви обичат точно такива, каквито сте.

6. Спрете да се държите за миналото. Не можете да започнете нова глава в живота си, ако препрочитате отново и отново предишната.

7. Спрете да се страхувате да не сгрешите. Да правите нещо и да грешите е поне десет пъти по-продуктивно от това да не правите нищо. Преди всеки успех е имало редица от провали, а всеки провал ви приближава повече до успеха. В крайна сметка, винаги ще съжалявате повече за нещата, които НЕ сте направили, отколкото за тези, които сте правили.

8. Спрете да се укорявате за стари грешки. Може да сме се влюбили в неподходящ човек или да сме плакали за безнадеждни неща, но няма значение какво се е объркало, едно е сигурно – грешките ни помагат да намерим подходящия човек и нещата, които ще ни дадат надежда. Всички грешим, всички имаме с какво да се борим и понякога съжаляваме за миналото. Но вие не сте нито грешките си, нито борбите, които водите, и сте тук и СЕГА, надарени с шанса да направите деня си какъвто пожелаете и да изградите мечтаното си бъдеще. Всяка случка от миналото ви е подготвяла за велик момент, който тепърва предстои.

9. Спрете да се опитвате да купите щастие. Много от нещата, които си пожелаваме, са скъпи. Но истината е, че това, което ни дава чисто щастие, не може да се купи с пари – любовта, смеха и възможността да правим това, което ни доставя удоволствие.

10. Спрете да се обръщате към другите, когато търсите щастието. Ако не сте доволни от това, което сте в същността си, няма да сте удовлетворени от дълготрайна връзка с друг човек. Трябва първо да създадете стабилност в собствения си живот, преди да я споделите с някой друг. Подходящо четиво е “Какво е нужно да си щастлив?” от Даниъл Гилбърт.

11. Спрете да се мотаете. Не му мислете много-много, за да не се окаже, че сте си създали проблем, който дори не е съществувал по начало. Оценявайте ситуациите и пристъпвайте към решителни действия. Не можете да промените нещо, с което отказвате да се изправите лице в лице. Прогресът изисква риск. Няма две мнения по въпроса. За да откриете нови брегове, първо трябва да отплавате от пристанището на дома.

12. Спрете да мислите, че не сте готови. Никой никога не се чувства на 100% готов, когато се появи нова възможност. Защото повечето големи шансове в живота ни принуждават да надскочим зоната на комфорта си, което означава, че е нормално да ни е поне малко дискомфортно в началото.

13. Спрете да се впускате във връзки по неправилни причини. Взаимоотношенията ни с другите трябва да бъдат избирани с мъдрост. По-добре е човек да е сам, отколкото да е в лоша компания. Няма нужда да се прибързва. Ако нещо е писано да бъде, то ще се случи – с правилния човек, в правилния момент и по най-добрата възможна причина. Влюбвайте се, когато сте готови, а не когато сте самотни.

14. Спрете да бягате от нови запознанства, защото старите връзки са се разпаднали. Рано или късно осъзнавате, че всеки, който пресича пътя ви, идва в живота ви по някаква причина. Някои хора ще ви подложат на изпитания, някои ще ви използват, а други ще ви дадат уроци. Но най-важното е, че ще има и такива, които ще ви вдъхновят да бъдете най-доброто, на което сте способни.

15. Спрете да се състезавате с всички. Не мислете какво другите правят по-добре от вас. Фокусирайте се върху подобряване на собствените си “рекорди” ден след ден. Успехът е борба, която се случва вътре във ВАС.

16. Спрете да завиждате. Завистта е изкуството да броите чуждите благословии, вместо собствените. Задайте си въпроса: “Кое е това нещо, което притежавам и всички останали биха искали да имат?”

17. Спрете да се оплаквате и да се самосъжалявате. Бариерите, които издига животът, често се появяват, за да ви накарат да смените курса към нещо, което е по-добро за вас. Може да не виждате ползата в момента, в който се случват нещата. Почти сигурно е, че в този момент ще ви е много трудно. Но ако погледнете назад към тези бариери, които са препречвали пътя ви в миналото, ще видите, че промяната ви е отвела до по-добро място, човек, вярване или ситуация. Затова – усмихнете се! Покажете на всички, че днес сте много по-силни от вчера – и ще бъдете.

18. Спрете да таите гняв или обида. Не живейте живота си с омраза в сърцето. Някой ден ще осъзнаете, че сте наранили повече себе си, отколкото хората, които мразите. Да простите не означава да признаете: “Това, което ми бе сторено, не е лошо”. Означава да заявите: “Няма да позволя това, което ми причини, да унищожи шансовете ми за щастие до края на живота ми.” Прошката е отговорът… освободете се, намерете този вътрешен покой! И помнете, че прошката не е насочена само към другите, но понякога и към себе си. Ако имате нужда да си простите, направете го и продължете смело напред, а следващия път ще се справите по-добре.

19. Спрете да позволявате на хората да ви дърпат надолу. Отказвайте да свалите летвата заради онези, които не могат да вдигнат поне малко своята.

20. Спрете да се обяснявате пред другите. Чиста загуба на време – приятелите ви нямат нужда от тези обяснения, а враговете ви няма да ви повярват така или иначе. Просто правете това, което чувствате със сърцето си.

21. Спрете да правите едно и също отново и отново, без да си почивате. Най-добрият момент да поемете дълбок дъх е точно когато си мислите, че нямате време за това. Ако продължите да правите това, което правите, ще стигате до едни и същи резултати. Понякога е необходимо да отстъпите назад, за да видите ситуацията в перспектива.

22. Спрете да пренебрегвате красотата на малките неща. Радвайте се на дреболиите, защото някой ден ще погледнете назад и ще разберете, че именно те са имали огромно значение. Най-хубавата част от живота ви ще бъдат кратките безименни моменти, когато сте си мълчали усмихнато с някой, който е бил важен за вас.

23. Спрете да се стремите към невъзможни идеали. В истинския свят не възнаграждават перфекционистите, а хората, които работят ефективно и постигат резултати. Прочетете книгата “Да задвижим нещата” от Дейвид Алън.

24. Спрете да се носите по пътя на най-малкото съпротивление. Животът не е лек, особено ако имате за цел да постигнете нещо смислено. Не се измъквайте през най-лесния изход. Направете нещо изключително.

25. Спрете да се преструвате, че всичко е наред, ако не е. Няма да дойде краят на света, ако се предадете за малко. Не е нужно непрекъснато да се правите на силни и да доказвате, че нещата вървят добре. Още по-малко трябва да ви е грижа какво ще си помислят хората – поплачете си, ако ще ви олекне, здравословно е. Колкото по-скоро освободите сълзите, които напират, толкова по-скоро ще можете отново да се усмихвате.

26. Спрете да обвинявате другите за проблемите си. Доколко ще успеете да постигнете мечтите си зависи от това доколко сте способни да поемете отговорност за живота си. Когато обвинявате околните за трудностите, през които трябва да преминете, бягате от отговорност – давате на външни фактори власт над част от вашия собствен живот.

27. Спрете да се мъчите да бъдете всичко за всички. Невъзможно е, а в опитите си да го постигнете само ще се похабите. Но да накарате ЕДИН човек да се усмихне може да промени света. Може би не целия свят, но поне неговия – със сигурност. Така че, вместо да разпилявате енергията си, съсредоточете я.

28. Спрете да се тревожите. Притесненията ви няма да предотвратят евентуални утрешни проблеми, но със сигурност ще помрачат днешните ви радости. Лесен начин да проверите дали нещо си струва да го мислите е да си зададете въпроса дали то ще има същата важност за вас след една година. А след три? А след пет? Ако отговорът е “не”, значи няма нужда да се притеснявате.

29. Спрете да мислите за това, което не искате да се случи. Мислете за това, което искате да се случи. Позитивното мислене и вярата са в основата на всяка история за голям успех. Ако сутрин ставате с мисълта, че днес ще ви сполети някоя прекрасна случка и след това сте осъзнати през целия ден, ще видите, че много често ще се оказвате напълно прави в очакванията си.

30. Спрете да бъдете неблагодарни. Независимо колко добър или лош е според вас животът ви, събуждайте се всяка сутрин с благодарност, че въобще сте живи. Защото някой някъде по света в този момент отчаяно се бори за тази привилегия. Вместо да броите нещата, които не ви достигат, опитайте се да мислите за това, с което сте надарени, но други нямат такъв късмет.

Автор: Marc O’Brien
(оригинална публикация на Marc and Angel Hack Life)

Advertisements

About Did You Smile Today

Just one smile is better than thousand words :-)
This entry was posted in Bulgarian, Challenging, Culture, Happiness, Inspiration, Joy, Life, Live, Love, Mind, Relationship, Uplifting and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Thoughts :-)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s